S.d.Ch.: Kniha Tutáč aneb Triumf lhostejné šelmy

Zdramatizovaná interpretace přelomového dokumentu v pracovně státního ministra národní kultury.

52093955_2031461880300962_4851164946651676672_o

Pokud hovoříme o kultuře, mluvíme o národě, a pokud se bavíme o národě, myslíme stát. Jakmile si představíme stát, vidíme jeho instituce, nejlépe hned takzvaná ministerstva, a mezi nimi, někde v koutě, jako takovou Popelku, ministerstvo kultury. A protože si myslíme, že jde i tak o něco úctyhodného, ukáže nám ho vnitřní zrak jako historickou budovu, ve které, někde v horních patrech, opatřena sloupkovými hodinami, podřimuje kancelář ministra, nezapamatovatelného úředníka zvoleného nepříčetnými voliči do role chudého příbuzného kolaborujícího s intelektuálními zbabělci a developery.

S tímto hororovým imaginativním vzorcem bylo nutné skoncovat. Proto povstala Kniha Tutáč – posvátný, v kůži z bílého nosorožce svázaný zápisník věčně budoucího ministra kultury, křísící svými pronikavými tezemi naši naději v budování kulturního státu prostředky faraónské doktríny a v konečné povstání Fénixe nové kultury.

Akt nejvýznamnější očisty kulturního života po Černého Pamětech VI. realizují S.d.Ch. a Ladislav Čumba (plus Vladimir Trochin z repráčků).

Účinkují: S.d.Ch. jako Tutáč a Ladislav Čumba jako jeho Sekretář

Z recenze Josefa Chuchmy v Respektu:

„Tohle je nejméně korektní tuzemská kniha uplynulého roku. Prozaik, dramatik, libretista, kolážista a hudebník S.d.Ch. (vlastním jménem Miloslav Vojtíšek) sepsal brožurku Kniha Tutáč s podtitulem Budování kulturního státu, triumf lhostejné šelmy, přítomné zápisky věčně budoucího ministra kultury. Tím státem je ČR a chlap, jemuž se podařilo stát se ministrem kultury, si říká Tutáč – jako Tutanchamon, ten mladej, nedoceněnej faraon.

 

Tutáč vládu zmáknul: na kulturu teď jde mnohonásobně více peněz než třeba na armádu. Ministr tak přeorává zavedené pořádky a k ruce má sekretáře Slávka Jandáka. V zápiscích si zaznamenává, co rozhodl a zařídil, s kým vymetl, s kým si notuje, co plánuje. Jazyk a vkus má lidový, rozhodnutí brutální:Zatížit výrobu trdelníků 98procentní DPH. – Větve jsou v lese, řekl jsem Františku Skálovi: nemusíme je vystavovat v galerii. Pochopil to. Je to chlap. – Formani nejsou schopný vysvětlit, jaký tajemství skrejvá jejich divadelní loď. – Voba Klusáci u mě vyklusali. A to vybíráme ze záznamů mírnějších…“

Sobota 21.9., 21.00, Divadlo Komedie

vstupné 230 Kč, snížené 115 Kč, předprodej Divadlo Komedie v síti Colosseum

Sobota 12.10., 21.00, HaDivadlo

předprodej HaDivadlo v síti GoOut