Koncert Yegora Zabelova a Jany Vébrové

Setkání dvou osobností, které se magickým způsobem vyjadřují pomocí akordeonu a jejichž hudba boří hranice vnímatelné skutečnosti.

Zástupce běloruské nezávislé hudební scény a svérázná písničkářka z Lužických hor se svým vystoupením zapojují do projektu Konec člověka?!, který seznamuje pražské obecenstvo s umělci ze států bývalého Sovětského svazu.

Zabelov

Yegor Zabelov je jedním z nejoriginálnějších hráčů na akordeon a zároveň známý autor hudby pro filmy a divadelní představení. Jeho hudbu tvoří mix akordeonových zvuků s příměsí avantgardních, jazzových a neoklasicistních postupů. Při svých živých vystoupeních boří všechny předsudky o muzice prezentované jediným hráčem – akordeonistou. Při poslechu lze doslova nahmatat pocit melancholie bez ohledu na to, jak rychle a hlasitě Zabelov hraje.

Fotografie 2011

Tvorba písničkářky Jany Vébrové je na české scéně naprosto originální, ničím neovlivněná a mimočasová. Vyznačuje se osobitým způsobem pěveckého projevu, neškolenou hrou na akordeon a specifickou skladebnosti písní. Vébrová se snaží každou píseň vystavět novým, neopakovatelným způsobem.

Přestože je samorost, spolupracovala na několika úspěšných projektech s Pražským komorním divadlem – Divadlem Komedie a orchestrem pro soudobou hudbu Agon Orchestra. Mezinárodního úspěchu dosáhla v taneční inscenaci La Loba souboru Lenka Vagnerová & Company, s níž získala cenu Herald Angel a nominaci na Total Theatre Award na prestižním festivalu Fringe v Edinburghu.

Koncert se uskutečňuje ve spolupráci s Palácem Akropolis.

Čtvrtek 19.9., 19:30, Palác Akropolis

vstupné 230 Kč, předprodej Palác Akropolis v síti GoOut