MeetFactory – Fernando Arrabal: Pohřeb sardinky (premiéra)

„Objeví se pes a za ním dlouhá karavana aut, stěží se hýbe. Vypuká ohlušující koncert klaksonů. Odevšud vyčuhují pitvořící se obličeje. Mezi auty vidím dva pohřební vozy: v jednom je malá bílá rakev, v druhém rakev velká a černá.“

Pohreb sardinky - ctena - Andrea CernaČtená zkouška, foto: Andrea Černá

Popeleční středa, poslední den karnevalových oslav. Připoután řetězem zapuštěným do zdi stojí u okna svého pokoje a sleduje nekonečné zástupy defilujících. Zatímco veselí na ulici vrcholí, vzpomíná na dvě ženy, jež ho v pokoji navštěvovaly a snad i upoutaly. Okolnosti a důvod jeho uvěznění neznáme, stejně tak neznáme jeho samotného. V opakujícím se rytmu nazíráme pouze jednotlivé vztahové epizody, kde jemné psychické násilí a nepřiznaný sexuální sadismus nastoluje prazvláštní komiku. Nečitelná mentalita hlavního hrdiny nás navádí k otázkám po svobodě a odsouzení. Dialog poskytuje jen málo odpovědí. Dramatické napětí vytváří kontrast uzavřeného světa erotického otroctví a minimální potřeby úniku. Pudové fantazie nabývají formu lásky.

Režie: Apolena Vanišová, dramaturgie: Matěj Samec, pohybová spolupráce: Jan Bárta, scénografická spolupráce: Zuzana Sceranková a Klára Syrůčková, hudba: Petr Krusha a Petr Skala, light design: Petr Krusha, výklad a konzultace: Darina Alster, hrají a performují: Dora Bouzková, Jakub Gottwald, Adriana Kubištová Máčiková, Johana Schmidtmajerová, Petr Skala.

19. 9. 2017, 20:00, MeetFactory
Vstupné: 200/150 Kč, předprodej v síti Goout.
Zakoupená vstupenka platí také na následující koncert JTNB / Ježíš táhne na Berlín.

MeetFactory je v roce 2017 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 10 000 000 Kč.