Přírodní …příští vlna/next wave… v Brně

Třicátý první ročník festivalu …příští vlna/next wave… se přelévá do Brna. V sobotu a neděli 12. a 13. října budou moci diváci navštívit i zakusit několik netradičních uměleckých forem a projektů připravených speciálně pro festival.

Motto 31. setkání divadelní, taneční hudební, literární, výtvarné a jiné alternativy zní Divadelní tramping. Což v sobě nese několik rozmanitých východisek. „Jednak se letos zaměřujeme především na ekologické a přírodní látky. Inscenace s těmito tématy uvedeme nejen v divadlech, plánujeme hrát také venku – na Stránské skále. A v neposlední řadě chápeme tramping jako politické a společenské gesto, vyjádření svobody a nekonformity, což nás a naše umělce charakterizuje znamenitě,“ vysvětluje kurátorka festivalu Lenka Dombrovská.

Festival zahájí v sobotu pohádka Neboj, Houbo, která je určena pro nejmenší milovníky přírody. Autorkou i herečkou inscenace pro děti od čtyř let je Antonie Rašilovová. Večer se v sále HaDivadla bude konat koncert doprovázený rejem pohyblivých kreslících objektů, které zanechávají na zemi velkoplošný stopový obraz. Prchavé hadí partitury připravují Petr Nikl, Martin Kyšperský, Martin Janíček a Aleš Pirgl speciálně pro festival.

Neděli započne festival performativní procházkou Petra Stranensis, ve které se zkoumá vztah přírody a člověka. Pouť na úpatí Stránské skále připravilo Divadlo Setkání. Odpoledne se bude v několika prostorách HaDivadla konat fotografická eko-dílna propojená s filmovo-divadelní performancí Mladý princ No. 2. Je pokračováním dlouhodobého cyklu environmentálních projektů nové umělecké skupiny DÍLO. Závěr festivalu pak bude patřit nesnesitelně nostalgické divadelní básni Krajina s bažantem, zajícem a srnkou, kterou režíroval Jan Mocek. 

Festival …příští vlna/next wave… obdržel v únoru 2024 Cenu Česká divadelní DNA za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla a živé kultury.

Foto Kamil Košun

Program brněnské části

Sobota 12. 10.

HaDivadlo

16.00 Kolektiv TMEL – Antonie Rašilovová: Neboj, Houbo

19.30 Petr Nikl a kol.: Prchavé hadí partitury

Neděle 13. 10.

Stránská skála

11.45 a 14.45 Divadlo Setkání – Petra Stranensis

HaDivadlo

17.00 Skupina DÍLO: Mladý princ No. 2

19.30 Jan Mocek: Krajina s bažantem, zajícem a srnkou

Více informací naleznete na: www.nextwave.cz.     

Kontakty:

Lenka Dombrovská — kurátorka festivalu
lena.ds@seznam.cz
604 630 053

Anna Černá — PR a guestservis
czerna.anna@seznam.cz
731 907 791

Foto Kamil Košun
Foto Anna Černá