Divadlo Feste – Václav Havel: Anatomie nenávisti

Projev Václava Havla o nenávisti bude rezonovat v ulicích Průhonic, trvalém bydlišti Andreje Babiše.

MAJ_0036

Text vznikl jako příspěvek Václava Havla pro konferenci, která se konala v srpnu 1990 v norském Oslu. Autor popisuje podoby a příčiny vzniku individuální i kolektivní nenávisti. Své úvahy soustředí Havel do kontextu a charakteru čerstvě postkomunistické Evropy, zejména do zemí visegradské čtyřky. V situaci, kdy právě těmito zeměmi o třicet let později otřásají projevy nenávisti ve společnosti i v politice, je Havlovo zamyšlení opět aktuální.

V inscenaci Anatomie nenávisti režisér pracuje s prvky imerzivního a site-specific divadla. První pražské uvedení se odehraje v Průhonicích, kde má trvalé bydliště Andrej Babiš a kde vlastní mnoho nemovitostí.

Režie: Jiří Honzírek
Hrají: Kateřina Jebavá, Ondřej Jiráček, Lucie Ingrová

Premiéra: 30. 5. 2019 pro festival Meeting Brno.

Ukázka z projevu Václava Havla Anatomie nenávisti:

„Kolektivní nenávist zbavuje lidi samoty, opuštěnosti, pocitu slabosti, bezmoci a přehlíženosti, čímž samozřejmě pomáhá čelit jejich komplexu nedocenění a neúspěchu… Říct například, že za všechno neštěstí světa, a především za zoufalství každé ukřivděné duše, mohou Němci, Arabové, černoši, Vietnamci, Maďaři, Češi, cikáni či Židé, je tak jednoduché a srozumitelné!“

 

Pátek 27.9., 19.30, Ulice Průhonic

Vstupné 200 Kč, snížené 100 Kč, prodej na místě, rezervace nutná na czerna.anna@seznam.cz